Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Συνάντηση εκπροσώπων των αγωνιζόμενων συλλόγων εργαζομένων και διδασκόντων της ανώτατης εκπαίδευσης με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 16 Οκτώβρη 2013, σε θερμό και συναγωνιστικό κλίμα, συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους του διαπανεπιστημιακού συντονιστικού των αγωνιζόμενων συλλόγων εργαζομένων και διδασκόντων της ανώτατης εκπαίδευσης  και αντιπροσωπεία της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στη συνάντηση αυτή οι σύντροφοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τόνισαν τα ακόλουθα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον ηρωικό και μαχητικό αγώνα των εργαζομένων στην ανώτατη εκπαίδευση ενάντια στους χουντικής έμπνευσης νόμους και αποφάσεις της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Οι απεργίες των εργαζομένων και των διδασκόντων και οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στέλνουν το μήνυμα της αντίστασης, του αγώνα της αξιοπρέπειας σε όλη την κοινωνία. Τα ιστορικά πανεπιστήμια της χώρας, το ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ, αλλά και τα άλλα ιδρύματα που είναι σε κινητοποίηση, γίνονται ξανά κέντρα αγώνα, σύμβολα ανυπακοής και αντίστασης, συνδέονται με τις καλύτερες αγωνιστικές παραδόσεις της νεολαίας και των εργαζομένων
 Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ η μάχη που διεξάγεται σήμερα στην ανώτατη εκπαίδευση ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Είναι μάχη για να μην διαλυθεί, ιδιωτικοποιηθεί και εμπορευματοποιηθεί η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, για να μην εμπεδωθεί η λογική του αγοραίου και επιχειρηματικού πανεπιστήμιου. Είναι μάχη για να παραμείνουν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ χώροι αντίστασης, χώροι όπου γεννιούνται ριζοσπαστικά κινήματα, χώροι θεωρητικής έρευνας, ιδεολογικής αναζήτησης και κριτικού προβληματισμού. Είναι αγώνας για να μπορούν τα παιδιά του εργαζόμενου λαού να σπουδάζουν σε πραγματικά δημόσια και δωρεάν ανώτατα ιδρύματα, με πλήρη υποδομή, με πλήρη κάλυψη των αναγκών σε διδακτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, με πλήρη προγράμματα σπουδών, με πτυχία που να εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα. Είναι αγώνας ενάντια στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τις απολύσεις, αγώνας για το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρέπεια όλων των εργαζομένων.
Γι’ αυτό το λόγο και πρέπει σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, που κορυφώνεται η κινητοποίηση των εργαζομένων αλλά και ο κυνισμός και ο αυταρχισμός των κυβερνώντων, οι δυνάμεις του εργατικού και νεολαΐστικού κινήματος και οι μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν αυτόν τον ηρωικό αγώνα με κάθε τρόπο. Στην πράξη και όχι με λόγια. Ενωτικά και αποφασιστικά. Στηρίζοντας τις απεργίες, τις καταλήψεις και τα πανεκπαιδευτικά και πανεργατικά συλλαλητήρια που οργανώνονται αυτές τις μέρες. Οικοδομώντας την αλληλεγγύη των συνδικάτων και το συντονισμό των αγώνων από τα κάτω. Κάνοντας την υπόθεση της παιδείας υπόθεση όλου του λαού, όλης της αγωνιζόμενης κοινωνίας. Καλούμε τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες να πάρουν αποφάσεις έμπρακτης στήριξης του αγώνα και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Οι δυνάμεις της Αριστεράς και οι μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος μπορούν και πρέπει συντονισμένα μέσα από ομοσπονδίες και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας να οργανώσουν πανεργατικές κινητοποιήσεις και απεργία ενάντια στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.
Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι της Ανώτατης Εκπαίδευσης, οι διδάσκοντες και οι φοιτητές δεν είναι μόνοι τους! Έχουν το κίνημα στο πλευρό τους και θα νικήσουν!